Punta Kaynak Nedir? | Punta Kaynak Nasıl Yapılır?

Punta, diğer kaynak türlerinden farklı olarak; ekstra bir malzeme gerektirmeden, 2 metalin, eriyerek birbirine kaynamasını sağlayan bir kaynak aracıdır. Metallerin ısıtılarak eritilmesi sonucu metaller birleşir ve puntalama işlemi tamamlanır.

Kullanım alanı, diğer kaynak türlerine göre kısıtlı olsa da, abajur teli üretiminde kullanılmak üzere, herhangi bir alternatifi bulunmamaktadır. Sarf malzeme gerektirmeyen, düşük enerji sarfiyatlı ve güvenli olmasının yanında, kullanım kolaylığı da sıklıkla tercih edilmesinin başlıca sebeplerindendir. 

Uzun yıllardır Abajur teli üretiminde kullanılan ve son zamanlarda popülaritesi artmakta olan retro sarkıt avizelerde kullanılan demir lamaların işlenmesinde büyük kolaylık sağlayan punta kaynak makinelerinin pedallı modelleri ile birlikte, soğutmalı ve farklı sektörler için; taşınabilir, el tipi modelleri de üretilmektedir.

Uzun yıllardır Erdem, Baykal gibi markalar tarafından Türkiye'de üretilen pedallı modeller, sıfır olarak üretilmeye de devam edilmekte fakat 2. el olarak piyasada rahatlıkla bulunabilmektedir. Çok büyük bir teknoloji kullanmadığından dolayı da; ekspertizi rahatlıkla yapılabilmekte, sorunsuz olarak yıllarca kullanılabilmektedir. Makine kullanan ustalar tarafından, bobinlerinin elden geçmiş olması sebebiyle 2. el satın alınan makinelerin, sıfırlarına göre daha sağlam olduğu da sıklıkla söylenmektedir.

Silindir abajur tellerine alternatif olarak plastik abajur teli modelleri üretilse de, farklı ölçülerde germe telleri, konik tasarımlar, isteğe özel tel kalınlığı, özel tasarım ve boyut alternatiflerinin rahatça sunulabilmesinin tek çözümü punta kaynak olduğundan dolayı piyasada olan yerini çok uzun yıllar koruyacaktır.

İsteğe özel olarak hazırlanan tel, keski yardımıyla kesilir ve kaynağı yapılacak uçların bir araya (üst üste) getirilmesi sonrasında puntalama işlemi yapılır. Pedal sertliğine göre ısısı artan makineler için tel puntalama işlemi, 3 - 4 saniye sürmektedir.

Onlarca farklı sektörde, farklı amaçlarla kullanılıyor olsa da, abajur teli yapımı aşağıda bulunan görseller ile özetlenmiştir.